Korte keten, beter eten: Boeren & Buren laat je lokaal proeven

Lokale voeding, kraakvers en eerlijk geprijsd? Boeren & Buren maakt met hun buurderijen van een droom een werkelijkheid. En je hoeft je er niet eens ver voor te verplaatsen. Buurderijen zijn de basis van het netwerken van Boeren & Buren en staan helemaal in het teken van de korte keten. Hoe korter de keten, hoe duurzamer, én hoe minder voedselverspilling.

Kort én krachtig

Het probleem van een voedselketen is dat hoe langer ze is, hoe meer kansen zich voordoen voor voedselverlies. In elke schakel van de keten gaat er namelijk voedsel verloren. Een klassieke Europese voedselketen start bij de primaire landbouw – de boeren dus. In Europa zijn er in totaal zo’n 12 miljoen landbouwers. Hun product wordt verkocht op de veiling en vervolgens verwerkt door de voedingsindustrie. Dan wordt het verwerkte product verkocht aan retailers, waarna het uiteindelijk zijn weg vindt tot bij ons, de consumenten. “Een beetje verlies heb je altijd”, luidt het. Juist, maar die ‘beetjes’ zijn goed voor een totaal voedselverlies van ongeveer 2 miljoen ton per jaar over de hele voedselketen, en dat in Vlaanderen alleen. Hoe meer schakels, hoe meer voedselverspilling dus.

Een korte keten biedt naast een kleinere kans op voedselverliezen nog tal van andere voordelen. Zo krijgt de consument meer appreciatie voor het superverse en vaak streek-eigene product en het werk van de boer. Daarnaast komt er een duurzaam verkoopsysteem tot stand, worden de voedselkilometers beperkt wat ook minder transport en minder energie voor bewaring en verpakking vergt én wordt de lokale economie gesteund waarbij de boer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn product. Enkel voordelen dus.

 

Hoe kan jij eten van de korte keten? 

Er bestaan heel veel korteketen-initiatieven, ook bij jou in de buurt. Ga op zoek naar hoevewinkels of neem een duik in het CSA (Community Supported Agriculture)-netwerk met onder meer zelfoogst- of zelfpluktuinen. Daarnaast overziet Boeren & Buren een online korteketenetwerk waar consumenten rechtstreeks van bij de boer kunnen kopen via hun webshop. De bestelde verse seizoens- en ambachtelijke producten kunnen dan opgehaald worden bij een buurderij die uitgebaat wordt door een geëngageerde buurtbewoner. 

Wil jij mee-eten van de korte keten? Neem dan eens een kijkje op de website van Boeren & Buren.